HORMONER, TRÄNING OCH AMELIA!

HAR DU KOLL PÅ VAD SOM PÅVERKAR DIN PRESTATIONSNIVÅ NÄR DU TRÄNAR?

I senaste numret av Amelia (2018, 11) berättar jag om effekten av hormonnivåer i kroppen och hur dessa kan påverka din prestationsförmåga när du tränar.

Men, det där med att börja planera sin träning efter hormonläget och menscykeln är för de flesta ren överkurs. Det finns nämligen en rad andra, mycket mer basala, faktorer som du som motionär först bör ha ordning och koll på.

Jag tänker på sömn, näring, vätska.

Tänk vad många gånger jag som privatperson har stått på gymmet eller deltagit i ett gruppass och hört personer beklaga sig förvånat över: jag förstår inte vad det är med mig idag, jag orkar ingenting! Håller jag på att bli sjuk?

Då har jag lust att gå fram och ställa mina tre gyllene frågor:

– Hur har du sovit i natt?
– Har du ätit lunch och dina mellanmål idag?
– Har du fyllt på med vatten under dagen?

För dessa tre frågor är standardfrågor jag ställer till klienter som tränar med mig. Och svarar de tveksamt eller nej på någon av frågorna kan faktiskt passet bli inställt. Eller så ändrar vi dagens upplägg. För har man inte tillfört bränsle, vätska och sovit ordentligt, då presterar man bara inte sämre utan ökar dessutom risken för att skada sig. Och ännu värre: man riskerar att bryta ner kroppen istället för att bygga upp den!

Så, för att orka prestera i gymmet, löpspåret, i simhallen: ladda upp kroppen med näringsrik mat fördelat över ett par måltider under dagen, drick 2,5 dl vatten/timma och se till att du är utvilad i kroppen. Efter träningspasset: fyll på med både mat, vätska och sömn.

För kom ihåg: du har inte tränat färdigt förrän du har druckit, ätit och sovit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close