KAN DU HANTERA VAD VÅGEN SÄGER?

För de allra flesta människor spelar den egna vikten en stor roll i livet. Vi alla förhåller oss till vikt på något sätt. En del har den som hälsoindikator, där t.ex. en plötslig viktnedgång kan vara larmet om att något inte står rätt till. Någon annan använder den som referens vid muskeltillväxt. En annan sätter förhoppningar om lycka vid ett visst kiloantal och struntar i om kilona är muskler, vatten eller fett.

Oavsett anledning så har de flesta av oss människor en idealvikt. Vikten då IDEALET är uppnått. Och frågan som jag som coach, personlig tränare och kostrådgivare ofta ställer till mina klienter är: när du nått din idealvikt, på viket sätt kommer ditt liv se annorlunda ut? Och vad är det i den bilden som gör det viktigt för dig att nå din idealvikt? Kommer du att få en ny livssituation? Och hur vet du att det är först vid ditt förutbestämda kiloantal som du kommer att uppnå den känslan du är ute efter?

Syftet med att jag ställer frågan: jag vill att du ska reflektera över vad du har satt som ideal.

Ibland kan ett ideal vara något självupplevt, något fint och positivt som du kan referera till. Ibland kan ett ideal vara en vision, en dröm eller en fantasi som du byggt upp med hjälp av påhittade positiva egenskaper, förväntade önskade effekter, inte sällan med påverkan av vår omgivning, media, osv. Och oavsett var idealet kommer ifrån och hur det ser ut, ditt ideal ÄR en mental bild som du som person hela tiden kommer att förhålla dig till och mäta dig utifrån. Och då måste jag som coach få en inblick i hur din mentala bild ser ut, så att jag förstår dig, så att vi driver förändringen åt samma håll.

Och det är HÄR den stora utmaningen ligger; att bli medveten om hur jag har satt upp mina ideal, att våga ifrågasätta dem, att vara öppen för att hitta nya vägar att nå dit jag egentligen vill (exempelvis känna glädje, må bra, känna mig fräsch och sund).

Därför kan just vikt vara ett väldigt knepigt mått att använda sig av vid viktreglering. För det finns inga tabeller som säger att

Vikt 65 kg = Lycka
Vikt 68 kg = Olycka
Vikt 85 kg= Misär

Vikt säger ingenting om hur kroppssammansättningen ser ut, den säger ingenting om hur själen mår, den säger ingenting hur väl din kropp fungerar i vardagen. Kort och gott: vikten säger inget om vad du vill, varför du vill det och hur du ska ta dig dit.

Så, vid viktreglering undersöker jag som coach alltid se till det bakomliggande syftet (Varför vill du gå ner i vikt? Vad kommer att förändras i ditt liv?). Genom att hitta syftet, drivkraften, skapar vi sedan en plan till ett önskat läge, ett tillstånd, du som klient vill befinna dig i.

Och hur vet vi då när du når ditt tillstånd? Vilka verktyg kan vi använda oss av för att mäta resultat? På vågen?

Inte primärt, för vågen visar inte hur du mår (om det är syftet), om du ökat i muskelmassa (om det är syftet), om du har blivit piggare och gladare (om det är syftet). Här blir vi troligen mycket klokare om vi använder oss av självskattningsskalor, av styrketester, av din egna upplevelse, av måttband.

Och det kan till och med vara så att vågen blir din otrevliga antagonist som gång på gång sparkar undan benen på dig. För tänk om du i själva verket har uppnått en massa fina resultat och att ETT av alla tänkbara mätverktyg, vågen, helt plötsligt inte visar exakt den siffran DU HADE FÖRVÄNTAT DIG. Hur hjälpsam är den då? Hur kommer det att få dig att må? Hur kommer du må på sikt? Vad kommer att hända med motivationen? Och framförallt, vad säger vågen om alla de andra resultaten du kanske har fått på köpet? Nej, just det..ingenting mer än tyngden på din fysiska kropp angett i ett fysiskt enhetsmått, enbart gällande exakt i den sekund du väger den (för när du kliver av vågen och tar dig ett glas vatten kommer du gå upp ca 150 g).

Och frågan är: vad gör du med informationen vågen ger dig. Vad ska du med den till? Kan du hantera informationen på ett objektivt sätt? Kan du hantera vad som står på vågen?

Det här, att släppa vågen, att släppa vikt som ett mått på framgång, är en utmaning! Särskilt om du levt med en inpräntad idealbild under många år. Men om du är redo att släppa den har du istället möjlighet att sätta allt fokus på syftet med din viktreglering. Och DÅ snackar vi möjligheter att hitta den inre motivationen och ökade chanser att du ska känna dig nöjd utifrån hela perspektivet med viktregleringen. Och det är DÅ det kan bli riktigt bra, med synbara resultat som har mycket goda förutsättningar att bli både långvariga och bestående.

För oftast finns det så många fina tecken på att vi är på rätt väg, det gäller bara att öppna upp ögonen, se dem och värdera dem på samma skala som vi värderar de där siffrorna på vågen.

2 reaktioner till “KAN DU HANTERA VAD VÅGEN SÄGER?

 1. Mycket bra skrivet!
  Viktkurvan är inpräntad från födseln och något många jämför sig med och ibland t.o.m identifierar sig med en målvikt/idealvikt.
  Något att defifinitivt jobba sig bort från!

  Gilla

  1. Tack Marita! Och precis som med allt annat, att använda våg är inte alltid fel men inte heller alltid rätt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close